Bedrijf Kopen

STRATEGISCHE OVERNAME

Tactisch slimme bedrijfsovername?

We zoeken, adviseren en begeleiden. 

MANAGEMENT BUY-IN

Jezelf inkopen of een bedrijf overnemen? 

'We know the drill' en geven advies vanuit ervaring. 

MANAGEMENT BUY-OUT

Aandeelhouder worden?

Dat is een mooie stap. We geven advies om te zorgen voor een solide buy-out.Strategische overname

Je hebt al een tijd interesse in het overnemen van een ander bedrijf. Omdat het een mooie aanvulling is op de eigen bedrijfsactiviteiten of vanuit defensief oogpunt om je concurrent te slim af te zijn.  Welke reden het ook is: een strategische overname is een bijzondere gebeurtenis.

 

Een bedrijf gevonden? Dan is het zaak om naar een goed doordachte deal toe te werken. Dat begint met een voorbereiding waarin wensen moeten worden uitgewerkt, richting en route worden bepaald zodat er een duidelijke strategie is voor acquisitie. Daarna kom je via 7 fases tot overname.

 

Een bedrijf kopen in 7 fases:

 

1)      Acquisitiefase: inventariseren welke bedrijven in aanmerking komen

2)      Selectiefase: bepalen welke 2 of 3 bedrijven te benaderen

3)      Informatiefase: verzamelen van uitgebreide informatie over die bedrijven

4)      Onderhandelingsfase: in deze fase worden de voorwaarden en garanties bepaald en  vastgelegd in een door beide partijen ondertekende intentieovereenkomst

5)      Financieringsfase: actiegerichte fase om invulling te geven aan het overnamebedrag

6)      Toetsingsfase: uitvoeren van een uitgebreid onderzoek, een zogenaamde Due Diligence 

7)      Overnamefase: uitwerken en ondertekenen van de definitieve koopovereenkomst. En dan: de overdacht van de onderneming.

 

 

Het kopen van een onderneming is een intensief en complex traject waar veel partijen bij betrokken zijn. De coördinatie is van essentieel belang. Dat is waar onze expertise ligt. We zorgen dat het aankoopproces van begin tot eind geregeld is. Indien nodig inclusief het uitvoeren van een integratieplan. Zo weet je zeker dat je met een vliegende start aan de nieuwe business begint.

 

 

Management Buy-in (MBI)

Het ondernemerschap heeft je altijd al geboeid. Maar vanaf nul beginnen, dat is niet zoals je het voor je ziet. Dan is een management buy-in een slimme zet. Je koopt je dan van buitenaf bij een bedrijf in. Wat prettig is aan deze vorm? Dat je zelf kunt bepalen wat voor type bedrijf het best bij je past. Het is voor managers met ambitie de snelste en minst risicovolle stap naar het ondernemerschap. Er zijn namelijk veel bedrijven op zoek naar een geschikte opvolger…

 

Nadat je een bedrijf hebt gevonden ga je over tot de koop van een deel van de aandelen, vaak met de optie om op termijn 100% van de aandelen aan te schaffen.

 

Maar hoe vind je het perfecte bedrijf? En is de onderneming zo gezond als wordt voorgespiegeld? Ook andere vragen komen op. Bijvoorbeeld over de financierings- en bedrijfsjuridische zaken, waardebepaling van de aandelen en afspraken rondom de (deels) uittredende aandeelhouder(s). Allemaal zaken die geen dagelijkse kost zijn. Maar…voor ons wel. We ondersteunen je dus graag bij een succesvol buy-in traject!

 

 

Management Buy-out (MBO)

Je hebt een leidinggevende functie bij een mooi bedrijf. Maar je ambitie reikt verder: het ondernemerschap trekt je aan. De aandeelhouder(s) van het bedrijf zijn enthousiast en je bieden je de optie om je in te kopen en mede-eigenaar te worden. Dat geeft vertrouwen en je ziet allerlei kansen om de zaak uit te bouwen. Het gesprek om tot een deal te komen start. A dream come true!

 

Dit scenario noemen we een management buy-out. Omdat alles intern gebeurt voelt dit traject vertrouwd en lijkt een MBO zo geregeld. Helaas weten we dat de gesprekken vaak stuklopen in de onderhandelingsfase. Waarom? Tijdens het verkooptraject komen er tegenstrijdige belangen naar voren die er eerst niet waren. Je streed toen voor hetzelfde belang. Die verandering roept emoties op. Dat heeft een negatief effect op de uitkomst. Zonde, want het begon voor beide partijen met een goed gevoel.

 

Om zo’n situatie te voorkomen is het wijs dat een externe partij de onderhandelingen begeleid. Een adviseur heeft een zakelijke kijk en inzicht in de onderwerpen en vragen die langskomen. Zo zet je een solide stap in je startend ondernemerschap! 


“In elk probleem schuilt een oplossing”

 

Elk probleem kun je omzetten in een oplossing waardoor je weer verder kunt.

 

Hoe groot ook het probleem is of lijkt: als je de rust maar in jezelf kunt vinden, dan komt de volgende stap vanzelf.