Bedrijf kopen

Strategische overname

Tactisch slimme bedrijfsovername?

We zoeken, adviseren en begeleiden.

Management buy-in

Jezelf inkopen of een bedrijf overnemen?

‘We know the drill’ en geven advies vanuit ervaring.

Hoe koop je een bedrijf?

Hoe een onderneming kopen?

We leggen het uit adviseren en helpen je verder.

Management buy-out

Aandeelhouder worden?

Dat is een mooie stap. We geven advies om te zorgen voor een solide buy-out.

Strategische overname

Denk je er al een tijdje over na om een ander bedrijf over te nemen?
Of het nu is om je eigen activiteiten te versterken of om de concurrentie voor te blijven, een strategische overname is een stap die bepalend is voor je bedrijf.

Het begint met een grondige voorbereiding waarin je je wensen, doelen en acquisitiestrategie vaststelt. Vervolgens doorloop je 7 fases om een succesvolle overname te realiseren.

Meer weten over het overnemen van een bedrijf? Bekijk dan ons stappenplan bedrijfsovername hieronder!

Stappenplan Bedrijfsovername

  1. Acquisitiefase: inventariseren welke bedrijven in aanmerking komen
  2. Selectiefase: bepalen welke 2 of 3 bedrijven te benaderen
  3. Informatiefase: verzamelen van uitgebreide informatie over die bedrijven
  4. Onderhandelingsfase: in deze fase worden de voorwaarden en garanties bepaald en vastgelegd in een door beide partijen ondertekende intentieovereenkomst
  5. Financieringsfase: actiegerichte fase om invulling te geven aan het overnamebedrag
  6. Toetsingsfase: uitvoeren van een uitgebreid onderzoek, een zogenaamde Due Diligence
  7. Overnamefase: uitwerken en ondertekenen van de definitieve koopovereenkomst.

En dan begint het pas echt: de bedrijfsoverdacht van de onderneming.

Het kopen van een onderneming is een intensief en complex traject waar veel partijen bij betrokken zijn. De coördinatie is van essentieel belang. Dat is waar onze expertise ligt. We zorgen dat het aankoopproces van begin tot eind geregeld is.

Management buy-in (MBI)

Het ondernemerschap heeft je altijd al geboeid. Maar vanaf nul beginnen, dat is niet zoals je het voor je ziet. Dan is een management buy-in een slimme zet. Je koopt je dan van buitenaf bij een bedrijf in.

Nadat je een geschikt bedrijf hebt gevonden ga je over tot de koop van een deel van de aandelen, vaak met de optie om op termijn 100% van de aandelen te bemachtigen.

Maar hoe vind je het perfecte bedrijf? En is de onderneming zo gezond als wordt voorgespiegeld? Ook spelen er andere vragen zoals bijvoorbeeld de financiering, bedrijfsjuridische zaken, waardebepaling en afspraken rondom de (deels) uittredende aandeelhouder(s).

Allemaal zaken die geen dagelijkse kost zijn. Maar…voor ons wel! We ondersteunen je graag in de voorbereiding van een management buy-in en geven advies.

Management buy-out (MBO)

Je hebt een leidinggevende functie bij een mooi bedrijf. Maar je ambitie reikt verder: het ondernemerschap trekt je aan. De aandeelhouder(s) van het bedrijf zijn enthousiast en ze bieden je de droomoptie om je in te kopen en mede-eigenaar te worden. Dat geeft vertrouwen en je ziet allerlei kansen om de zaak uit te bouwen. Het gesprek om tot een deal te komen start. A dream come true!

Dit scenario noemen we een management buy-out. Omdat alles intern gebeurt voelt dit traject vertrouwd en lijkt een MBO zo geregeld. Helaas weten we dat de gesprekken vaak stuklopen in de onderhandelingsfase. Waarom?

Tijdens het verkooptraject komen er tegenstrijdige belangen naar voren die er eerst niet waren. Je streed toen voor hetzelfde belang. Die verandering roept emoties op. Dat heeft een negatief effect op de uitkomst. Zonde, want het begon voor beide partijen met een goed gevoel.

Voorkom zo’n situatie met een ervaren overnamespecialist. Die heeft een zakelijke kijk en elimineert emoties. Zo zet je een solide stap in het ondernemerschap.

Hoe koop je een bedrijf?

Er zijn diverse manieren om een bedrijf over te nemen.
De twee meest voorkomende vormen in het MKB zijn het kopen van de aandelen of het overnemen van de activa en passiva. In beide vormen verandert het bedrijf van eigenaar.
Welke optie het meest interessant is voor jou hangt af van jouw specifieke situatie. We helpen je graag om dat voor jou goed in beeld te krijgen.

Bij het overnemen van een bedrijf komt veel kijken.
Neem nu als voorbeeld
het personeel. Het is belangrijk om te weten dat je automatisch de werknemers overneemt van de verkopende partij met al hun in het verleden opgebouwde rechten en plichten. De arbeidsovereenkomsten zullen doorlopen en je neemt het aantal dienstjaren automatisch over. Je dient je goed te realiseren dat dit bij disfunctioneren een grote impact kan hebben. Dit is uiteraard maar één van de vele aspecten in het overnemen van een bedrijf. 

Er kunnen verschillende redenen zijn om tot een bedrijfsovername over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het verwerven van specifieke kennis en knowhow, het uitbreiden van uw producten- of dienstenpakket, het realiseren van schaalvoordelen, of het versterken van uw marktpositie. Onze experts staan klaar om je te begeleiden en adviseren bij elke stap van het overnameproces.

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen”

Samen bouwen we aan jouw zakelijk succes.
Bereik ons nu.

0174 614 142
peter@businessensupport.nl